Sikhismens siste levende guru - Guru (lærer) Gorbhind Singh (fotokilde: fineartamerica.com) |
De blir ofte tatt for å være muslimer, men det er de turbankledte som oftest ikke. De tilhører sikhismen - en stor, men forholdsvis ukjent verdensreligion. At så få vet noe om dem er egentlig urettferdig, for det finnes ca. 5000 sikher i Norge - og omkring 23 millioner på verdensbasis. Det gjør det til den femte største av verdensreligionene.
Sikhismen oppstod på 1400-tallet i Punjab-provinsen i Nord-India, da det regjerte et anstrengt forhold mellom hinduer og muslimer. Mogulene, muslimske herskere, styrte landet og det oppstod et ønske om å finne en vei som var hevet over stridighetene. Det fikk representanter fra den religiøse Sant-bevegelsen (dikterhelgener) til å protestere mot ytre ting ved religionene, og i stedet rette fokuset mot det de mente var det sentrale: Den enkeltes forhold til Gud. Sikhimens grunnlegger Guru Nanak skal ha sagt "Det finnes ingen hindu eller muslim, så hvilken vei skal jeg følge? Jeg skal følge Guds vei".
Sikhene tror på gjenfødelse, og Nanak mente at veien ut av gjenfødelsens kretsløp var å kvitte seg med egoisme gjennom å gjøre gode handlinger, og å tenke på og lovprise den ene Gud; Akàl Purak.
Guru Nanak (fotokilde: sikhnet.com) |
Etter guru Nanak kom ni guruer som utviklet sikhismen videre. Det første sikhsamfunnet ble dannet i landsbyen Kartapur ved Lahore (i dag den nest største byen i Pakistan). Den tredje guru, Amar Das grunnla flere viktige sikh-ritualer, bl.a. fellesmåltidet "langar", et felles, gratis vegetarmåltid som serveres i skhenes gudshus, gurdwaraen. Her kan alle på tvers av stand og stilling sitte sammen og spise - noe som i utgangspunktet var utenkelig i det kastedelte India.
Den fjerde guru, guru Ram Das, grunnla sikhenes hellige by Amritsar (Nektarbassenget) med sitt vakre gyldne tempel; Harimandir Sahib.
Den gyldne templet i sikhenes hellige by, Amritsar (fotokilde: touramritsar.com). |
Den påfølgende, Guru Arjan, ble sikhenes første martyr da han nektet å omvende seg til islam. Den åttende guruen, Tegh Bahadur ble halshugget av styresmaktene, noe som førte til at hans eneste sønn og siste levende guru; Guru Gorbind Singh, grunnla en orden som kalles khalsaen og påbød sikhene å forsvare seg samtidig som de skulle søke åndelig kraft.
Alle menn som er innvidd i khalsaen bærer etternavnet Singh (som betyr løve), og kan kjennes på de fem k-ene; kesh (uklippet hår), kanga (kammen - symboliserer kontroll over bevisstheten), kirpan (ståldolken som viser at man er rede til å forsvare sannheten), kacch (en typye undertøy som skal vise moralsk styrke) og kara (armbånd av stål som skal vise enhet med Gud og tilknytning til guruen). Kvinner i khalsaen bærer etternavnet Kaur, som betyr "prinsesse". Khalsamedlemmer må dessuten avstå fra rusmidler og tobakk, og de må forplikte seg til å være monogame.
I TV-serien "På tro og Are" testet Are Sende Osen ut ulike religioner. Her sammen med sikher i Oslo, som bærer de fem k-ene. (fotokilde:nrk.no). |
Guru Gorbind Singh erklærte også at han var den siste levende guru, og at den hellige skriften Adi Granth heretter skulle være guru; også kjent som Guru Granth Sahib. Boken behandles på en helt spesiell måte og sikhene viser stor ærefrykt for den ved å oppbevare den på en trone og stede den til hvile om natten. Sikhene har ikke noe presteskap, og både kvinner og menn kan lede gudstjenesten.
Sikhene behandler sin hellige skrift som en levende guru og viser den stor respekt (fotokilde: sikhiwiki.org). |
Sikher er ikke opptatt av å omvende andre til sikhismen. De mener meningen med livet er å bli et bedre menneske, og det kan man like godt oppnå ved å bli en bedre utøver av den religionen man eventuelt allerede har. De mener det viktigste er familie, og at ekteskapet er det livsstadiet der man oppnår frelse. Forholdet mellom mann og kone ses på som forholdet mellom sjelen og Gud, og målet er dypere og dypere kjærlighet.
Ekteskapet er hellig i sikhismen (fotokilde: himmeljord.no). |
Norges rundt 5000 sikher lever hovedsakelig i Oslo og Drammensområdet. Disse er fra Punjab og har bygget en gurdwara på Alnabru og en i Lier. De har en fullpakket festkalender, og aller viktigst er kanskje Vaisakhi-feiringen 13. april, da man feirer grunnleggelsen av khalsaen.
I 2010 åpnet "Sri Guru Nanak Niwas Gurdwara" i Lier. Det var en stor begivenhet for sikhene i Norge (fotokilde: Lierposten.no). |
Kilder: Bl.a. John Bowker, Verdensreligioner, Gilhus (red.) Verdens levende religioner, Knut A. Jacobsen, Verdensreligioner i Norge, forskning.no, sikhiwiki.org, himmeljord.no.
Kommentarer
Legg inn en kommentar