Fra Statens opplysningskontor i Husstell... |
Som "Lærerinde" synes jeg ofte det er interessant å lese skolehistorie. Man kan få en følelse av at mye er radikalt forandret, samtidig som mye går i ring. Pedagogiske prinsipper som på 70-tallet virket håpløst gammeldagse, kommer plutselig til heder og verdighet igjen. Tavleundervisningen forkastes og gjeninnføres, klasserommene åpnes, dører fjernes - og settes inn igjen. Det skjer hele tiden, og det komiske er at man ofte ikke reflekterer over det, og tror at man - til enhver tid - er moderne!
Mange har sterke minner (både på den gode og på den gale måten) fra skolekjøkkenet, eller fra "husstell", som vi ofte kalte det. Jeg har ofte tenkt på skolekjøkken som et utslag av husmoridealet fra 1950-tallet, men det er faktisk en mye eldre "oppfinnelse".
Det var i 1891, på Kampen skole i Oslo, at det første skolekjøkkenet i Norge så dagens lys. Kvinnen bak var lærerinnen Helga Helgesen. I møte med elevene til den fattige arbeiderbefolkningen på Kampen, ble hun opptatt av hva hun kunne gjøre for å motvirke feil- og underernæring. Hun gikk praktisk til verks, satte en gassovn inn i håndarbeidssalen og lot et stort bord tjene som kjøkkenbenk. På den måten sikret hun også en praktisk tilnærming til undervisningen, en slags "learning by doing". Mange mente at dette ikke hadde noe med undervisning å gjøre, men eksperimentet var vellykket og bidro til at frøken Helgesen ble en ivrig forkjemper for elevaktivitet. Hun oppnådde å innføre skolekjøkken som fag i norsk folkeskole (dagens grunnskole), og økte statusen til praktiske fag generelt. Hennes fokus på kosthold og helse peker jo også frem mot "Mat og helse", som faget heter i dag. Snakk om moderne dame:)
(kilde: Kvinnens verden, bind 2, Oslo 1960, Universitetet i Oslo, insitutt for sosiologi og samfunnsgeografi)
Helga Bernhardine Helgsen (f. 16. mars, 1863) |
Kampen Skole der Helga var lærerinne. Hun er også kjent som kokebokforfatter. |
Skolekjøkken slik jeg husker det fra 70-tallet, og slik det ofte ser ut fortsatt. |
Skolekjøkken fra 1922 (Oslo byarkiv) |
..og i tilfelle du nå ble lysten på en nostalgisk (og sunn!) middag i beste skolekjøkkenånd, så værsågod:
”Nordens appelsin” (også kjent som kårabibiff)
En vanlig middagsrett under og etter 2. verdenskrig i mangel av kjøtt.
Kålrabi
Poteter
Salt/pepper
Knust kavring
Kålrabi skjæres i skiver, skallet skrelles av.
Salt, pepper og knust kavring gnis på. Stekes i stekepanne.
Serveres med grønnsaker og poteter.
Kommentarer
Legg inn en kommentar