Juliette Binoche fra filmen "Sjokolade". (kilde: filmweb.no) |
Før var sjokolade regnet som usunt, men forskning har vist at mørk sjokolade er så sunt at en liten porsjon faktisk kan inngå som èn av de berømte "5 om dagen"! Kakao inneholder mye antioksidanter, og grunnen til at mørk sjokolade foretrekkes, er selvfølgelig det høye innholdet av ingredienser fra kakaobønner, og det tilsvarende lave innholdet av f.eks sukker og melk.
Amazonasindianerne har dyrket og spist kakao i vel 4000 år. Gjennom spanjolenes erobring av Sør-Amerika kom kakaoen til Europa der den ble betraktet som et luksusmiddel og et afrodisium. Casanova skal visstnok ha sagt at den var mer potensfremmende enn champagne!
Helt frem til 1800-tallet ble sjokolade bare benyttet som drikkekakao. De første som fremstilte sjokolade i fast form var sveitserne. I Norge var Freia først ute, og aller først kom Freia Selskapssjokolade, i 1895.
Den første "spisesjokoladen" (som det het den gang) på det norske markedet. (fotokilde: Freia.no) |
Ekspertene mener at man må opp i 70% kakao, for å kunne si at en sjokolade er på ja-siden Er man viderekommende kan man gå opp i 80%, eller mer, men da bør man være glad i bitterstoffer. Personlig er jeg veldig glad i det bitre, og pleier å lage denne kakaoen, som gir mye antioksidanter:
Krydderkakao
1 1/2 -2 ts kakaopulver (til en stor kopp)
Kokende vann
En ørliten knivsodd vaniljesukker (kan sløyfes)
Diverse krydder
(jeg pleier å variere mellom kardemomme, ingefær og kanel - noen ganger alle samtidig)
Ønsker jeg at den skal være litt oppkvikkende, bruker jeg i tillegg 1 ts pulverkaffe.
Dersom man ikke klarer seg uten den søte smaken, og vil forsøke å unngå så mye sukker, kan man f.eks knuse en tablett Steviosa (eller bruke pulvervarianten).
Steviosa er et søtstoff som er utvunnet fra planten Stevia. Det er helt naturlig, inneholder ingen kalorier, og påvirker ikke blodsukkeret.
Stevia eller stevia rebaudiana som den heter på latin. Planten vokser vill i Paraguay, men blir dyrket mange steder i verden. (kilde tidsporten.no) |
I tretten år var jeg veganer, og spiste da kun mat fra planteriket. Da komponerte jeg denne kaken, som jeg lager ofte fortsatt. Den inneholder mye sjokolade og mye mandler, og har vist seg å appellere til både vegetarianere og kjøttetere:
Merethes Mandelkake
Bunn:
1 1/2 pose mandler (pose på 250 gram) - tilsvarer ca. 7 dl tilsammen.
2 dl. melis
litt vann
3 ts vaniljesukker
4 ts bakepulver
1 ss mel
Knus mandlene i foodprosessor. De skal være ganske finmalte, men ikke helt som "støv". Ha i det tørre og kjør dette noen runder. Ha i i litt vann. Ikke mer enn 1 ss om gangen til deigen er som myk marsipan.
Trykk deigen ut i en springform eller paiform og la steke på 150 grader i 12-13 minutter.
Når du tar den ut virker den rå, men la den "sette seg" før du tar den ut av formen. Den skal være litt myk, men henge sammen.
Fyll:
1 stor ss smør, kakao, melis, litt vaniljesukker og kaffe røres sammen til glasur.
På toppen:
Smelt ei plate sjokolade( av typen 70% kakao) i vannbad.
Fordel jevnt over kaken med lett hånd, så det ikke blander seg med glasuren. Når det har stivnet litt kan du pynte. Jeg bruker roseblader eller sølvkuler, men det er en smakssak. (Roser som er usprøytet, f.eks de fleste hageroser, kan spises!).
Og er du fortsatt ikke overbevist over sjokoladens lykkeeffekt, så kan du jo ta en titt på denne listen over kakobønnens innholdsstoffer! Den er hentet fra en forskningsartikkel om emnet som kan leses i sin helhet ved å klikke på linken under.
Kakaobønnenes innholdsstoffer: |
Fenyletylamin: Ligner på dopamin
og amfetamin, gir eufori
Anandamid: gir appetitt,
smertedemping og lykkefølelse
Koffein: Avhengighetsskapende,
øker våkenhet
Theobromin: Øker følelse av
velbehag, antidepressiv
Antioksidanter: Styrker
immunsystemet, reduserer
betennelsestilstander
Magnesium: ”Antistressmineral"
som regulerer nervefunksjoner |
http://uit.no/ansatte/organisasjon/nyhetsartikkel?p_document_id=277502&p_dimension_id=88108&p_menu=28723&p_lang=2)
Velbekomme:)
(Kilder: Freia.no, Nidar.no, UiT.no, wikipedia.)
Kommentarer
Legg inn en kommentar