Øydis og Eira på terskelen til "Bjørkaasen Gruber AS" sitt staselige administrasjonsbygg, som i dag er Ballangen museum. |
Imponerende mange gjenstander er å finne her, hvor selskapets direktør og kontorpersonale tidligere hadde sin arbeidsplass. |
Kisforekomstene i Bjørkåsen ble først oppdaget av gjetergutten Hans Martinusen Sjåfjell i 1876. I 1911 startet forsøksarbeider her, i regi av den tyske bergasessoren Otto Spinzig. Året etter ble rettighetene solgt til Friedländer Fuld, Berlin, og selskapet ble omdannet til "Aksjeselskapet Bjørkåsen Gruber", Ofoten.
Selskapet var i drift frem til i 1964. 250-450 mann var sysselsatt i arbeidet med å ta ut svovel- og kobberkis på åtte nivåer, ned til 420 meters dyp. I 1922 var det dramatikk da svindel ble oppdaget. Det ble rettsak, direktør Curt Hunger flyttet, og hele ledelsen ble byttet ut. Historiker Steinar Aas beskriver likevel Bjørkåsen gruber som et av de mest stabile bergverksselskapene i Nord-Norge, med kontinuerlig drift over en lang periode.
Da markedet endret seg og driften måtte legge ned var det brutt ut nesten 6 million tonn råmalm i regi av gruveselskapet. Det var blitt produsert 3 mllioner tonn svovelkis, nesten 26 tonn kobber og ca. 18.000 tonn sinkkonsentrat.
Påtroppende og avtroppende skift foran Martinstollen (hovedstollen) i 1935. (fotokilde: Ballangen Museum). |
Svovelkis består av jern og svovel og inngår i mineralgruppen sulfider. Det går også under benevnelsen "narregull" (fotokilde: wikipedia). |
Ved bergverket var det eget sagbruk, støperi, laboratorium, samt mekanisk verksted, elektrisk verksted og snekkerverksted.
Arbeiderne som strømmet til bodde først kummerlig, på lokale gårder i distriktet, men etterhvert ble det krav om mer stabile forhold der de kunne leve et normalt familieliv. Selskapet bygde arbeider- og funksjonærboliger og dessuten bad, sykestue, fjøs og stall.
Arbeiderforeningens fane som henger inne på museet. |
Ei gammeldags skolestue har også fått plass innenfor museets vegger. Jeg og Eira måtte prøve de gammeldagse pultene. |
Tannlegeutstyr fra gruvedriftens dager... |
Selv om gruvedriften gav stabilt arbeid, var arbeidet langt fra ufarlig. 21 personer omkom i arbeidsulykker, og mange døde også av såkalt "steinlunge" (silokose) på grunn av støvet inne i gruven.
På tross av at Bjørkåse gruber AS var en stor og viktig bergverksaktør, er driften her langt fra så besunget og myteomspunnet som f.eks gruvedriften på Røros og i Sulitjelma. Desto sterkere og mer spennende er imidlertid sagnet om Baals gruver. Dette sagnet har sitt opphav i det første forsøket på gruvedrift i Nord-Norge. Det skjedde nettopp ved utløpet til Børsvatnet i Ballangen kommune, rundt år 1673. Dette forsøket førte ikke til langvarig gruvedrift, men i sagnet omfatter det enorme rikdommer og beretningen om en grusom fogd som behandler arbeidsstokken som slaver.
Oversiktsbilde over Ballangen (fotokilde:norweegen.tv) |
Mange har lett etter Bals gruver, uten å lykkes, blant andre tippoldemoren til Renate Josefsen. Inspirert av det gamle sagnet debuterte hun, med stor suksess, som serieforfatter med "Stina saga" tidligere i år. Stina er en av dem som sliter i Bals kobberverk. Hun har overnaturlige evner og tyr til ulovlige midler når faren blir syk. Og dette er i heksebrenningens tid..
Renate Josefsen fra Håkvik ved Narvik, har latt seg inspirere av det gamle sagnet om Bals gruver. (fotokilde: nrk.no) Med denne serien har den tidlige bergverksdriften i Ballangen fått sin egen saga. |
Kilder: Ballangen Museum, snl.no, wikipedia.no, no
Kommentarer
Legg inn en kommentar