Hvem er ønsket i landet, og hvem er uønsket?
Få, om noen, har vært så uønsket som jødene (selv om sigøynere, eller Roma, kommer på en "god" 2.plass.)
"Jøder ere fremdeles udelukkede fra Riget", heter det i grunnloven fra 1814. Det skulle en lang kamp til, ledet av Henrik Wergeland, dikter og sønn av Eidsvoldsmannen Nicolai Wergeland, for å endre grunnloven, slik at jødene fikk adgang. Skepsisen mot jøder var stor i Wergelands samtid. Mange hadde fryktet at jødene, dersom de fikk muligheten, ville strømme inn i landet, motsette seg integrering og bemektige seg sølvet i gruvene på Kongsberg. Ingen av delene skjedde. Da grunnlovsendringen trådte i kraft i 1851 verken strømmet de inn, eller prøvde å overta sølvgruvene.
Ved krigsutbruddet i 1940 var det ca. 1800 jøder i Norge, inkludert ca. 400 flyktninger fra Tyskland. Etter at det ble innført lover om meldeplikt for alle jøder ble 760 norske jøder ble deportert til tyske konsentrasjonsleire, og bare 25 overlevde.
Henrik Wergeland kjempet for jødenes rett til å komme inn i landet. Skandinaviske jøder takket ham med et monument på Vår Frelsers Gravlund i Oslo. |
Tidligere stortingspolitiker og jøde, Jo Benkow, forklarer i boka "Henrik Wergeland - såmannen", noe av årsaken til at nordmenn var så skeptiske til jøder: De som studerte i København (Norge hadde ikke noe eget universitet før i 1811), hadde blitt kjent med pågående, fattige og aggressive jøder som levde av småhandel og gatehandel. Dette gav et inntrykk av at jøder i sin allminnelighet var slik; pågående og aggressive. Det de imidlertid ikke visste var at jødene var underlagt yrkesforbud, og defor var tvunget til å livnære seg på denne måten. De aller fleste nordmenn hadde forøvrig aldri møtt en jøde i det hele tatt, men baserte sin skepsis på rykter og fordommer.
Jo Benkow, tidligere stortingspolitiker for Høyre. |
Wergeland brukte mange ulike metoder for å få, først sin far, og siden det norske folk til å forstå at det var galt å stenge jødene ute. Blant annet gjennom diktning fremmet han det synet at nordmenn har glemt sitt kristenløfte ved å holde dørene stengt for dem som lider, og argumenterte dessuten med at kristendommen har sitt utgangspunkt i jødedommen.
Jødedommen, kristendommen og islam er alle grener på det samme treet. Kristendommen bygger på jødedommen, og har Det Gamle Testamentet felles med dem, og islam bygger igjen på både kristent og jødisk arvegods. Dette slektsskapet har imidlertid ikke ført til noen automatisk forståelse eller toleranse på tvers av religionsgrensene, snarere tvert imot. Jødene og muslimene slåss i Midt-Østen, og de kristne klandret jødene for å ha drept Jesus.
Svein Tindberg er aktuell med forestillingen Abrahams barn som nettopp handler om opphavet til de tre nært beslektede monoteistiske religionene; jødommen, kristendommen og islam. |
Nedarvede fordommer mot jøder var noe Hitler tok i bruk for alt det var verd. Ispedd sin høyst hjemmesnekrede raseteori, og godt hjulpet av Joseph Goebbels massive propagandaapparat, fikk han hjernevasket store deler av det tyske folk til å tro at alt som var galt var jødenes skyld (husk det var kun èn kanal, og den styrte nazistene). Vi vet alle hvordan det endte.
6 millioner jøder ble utryddet under 2.verdenskrig, 400.000 rom/sigøynere og 250.000 funksjonshmmede og homofile. Det er anslått at totalt 9-11 millioner mennesker fra ulike minoritetsgrupperinger, ble brennoffer (som Holocaust egentlig betyr).
Jødene ble tvunge til å bære Davidsstjernen for å vise at de var jøder, og da også undermennesker, ifølge nazistene. |
Jødene minnes Holocaust hvert år under Yom HaShoa ("Minnedag over Holocaust og heltemot"), tidlig om våren. Det er en nasjonal helligdag i Israel der all underholdning innstilles og det lyder en sirene som innleder to minutts stillhet.
Det som særpreger jødedommen er at den betegner både en religion og et folk. Tradisjonelt er det slik at en jøde er en som er født av en jødisk mor, men man kan også konvertere til jødedommen. Jødene har gjennom store deler av sin historie vært et folk i eksil. Jødedommen dateres ofte til år 500 f.Kr, men jødene selv ser den i et lengre perspektiv, tilbake til ca. 1700 f. Kr. da Abraham, ifølge 1. Mosebok, ble utvalgt til å dra fra Mesopotamia (dagens Irak) til Kanaan (området på/ved dagens Israel).
Jødenes helligste tempel lå i Jerusalem, men da Babylonerne øldela templet, brente byen og brakte fremstående jøder i eksil i Babylon (ved dagens Bagdad) endret religionen seg og ble mer lik jødedommen slik vi kjenner den i dag. Før var religionen knyttet til aktiviteten i templet, nå blir religionen mer opptatt av skriftene - ettersom det nå er alt de har å holde seg til. Rabbinerne (de skriftlærde) mener det viktige nå er å leve i tråd med Moseloven (de 10 bud) fordi det kan få dem tilbake til Kanaan.
Det som i kristendommen er de fem Mosebøkene, er "Toraen" i jødedommen. Toraruller som dette oppbevares i et spesielt skap i synagogen (jødene tempel). |
Rundt år 538 f.Kr. får jødene vende tilbake til Jerusalem der de bygger et nytt tempel. Det står helt til år 70 e. Kr. da den blir flammenes rov under krigen mellom romere og jøder. Romerne oppretter en ny by her; Aelia Capitolina, nekter jøder adgang og gjør det forbudt med jødisk religionsutøvelse. Jødene blir nå et folk i diaspora (utlendighet).
Det forblir de helt til FN, etter 2.verdenskrig, går inn for å dele Palestina, slik at jødene skal få et eget land. 14. mai 1948 erklærer staten Israel sin selvstendighet, med Jerusalem som hovedstad. Israel tar et noe større landområde enn det FN i utgangspuntket hadde tiltenkt dem, og hvor grensene skal gå har vært et stridstema siden, og ført til store konflikter med alle de arabiske nabolandene. Jødene er innad svært uenige i Israel-spørsmålet.
Med Israels opprettelse fikk jødene sin egen stat, men det er stor uenighet om hvor grensene skal gå. |
Det bor nå flest jøder i Israel. USA er på 2.plass med 5,3 millioner jøder. Ifølge det Mosaiske Trossamfunn er det nå ca. 1300 jøder i Norge. De fleste bor i Oslo, men også mange i Trondheim. På grunn av av hendelsene i Israel har jødene i Norge opplevde en del ubehagelige episoder. Synagogen i Oslo ble ved (minst) en anledning (i 2006) beskutt, og NRK avdekket for to år siden en tendens til mobbing av jødiske barn i skolen.
Les mer om Holocuast og andre folkemord på Holocaust-senterets hjemmeside.
Kilder: Bl.a. "Verdens levende religioner" (Pax forlag, 2007), "Verdensreligioner i Norge" av Knut A. Jacobsen (red.). "Henrik Wergeland - Såmannen", Aschehougs forlag, 2008.
Innsiden av en synagoge i Jerusalem. |
Filmen "Pianisten", om en jøde som prøver å overleve utrenskningen i Warsawa-gettoen under 2. verdenskrig, kan abefales! |
Vedrørende Aelia Capitolina: Tar jeg ikke feil så tillot romerne jøder å komme inn i byen en dag i året - årsdagen for brenningen av tempelet.
SvarSlettMvh KRBE
Det har jeg faktisk ikke hørt om, men du har sikkert rett. Interessant:)
SlettDe ble sluppet inn den ene dagen i året for å påminnes ødeleggelsen av tempelet - de ble sluppet inn til det man i dag kjenner som Klagemuren. Fra et romersk perspektiv er det en utrolig maktdemonstrasjon og ikke så rent lite ondskapsfullt, men forståelig siden jødene ikke tillot seg å bli en del av romerskdominert kultur. For romerne var en etnisk betinget og introvert monoteistisk kultur fullstendig uforståelig.
SvarSlettMvh KRBE