Når frøene på kaffetreet er modne, er de røde på farge, og kan høstes inn. (fotokilde:allposters.dk) |
Kaffens hjemland er i hovedsak Brasil og Colombia, og i likhet med eggende brasilianske sambarytmer kan også for mye kaffe gi høy puls og hjertebank. Inntatt i moderate mengder har den likevel flest positive egenskaper, og ny forskning tyder på at kaffe kan minske risikoen for flere typer kreft. På den andre siden inneholder kaffe fett som kan øke kolesterolnivået i blodet. Et kaffefilter fjerner dette fettet, så sett fra et helseperspektiv er det traktekaffe som er aller mest helsebringende.
Kaffe er egentlig en steinfrukt, på samme måte som kirsebær. Frøene skilles fra fruktkjøttet, brennes (rostes) på høye temperaturer, og fremstår siden som kaffebønner. (fotokilde: colourbox). |
Nordmenn drikker enorme mengder kaffe hver dag. Forbruket ligger på ca. 10 kilo kaffe per år per person! Det gjør oss til noen av de verste kaffekjerringene (og gubbene) i Europa - en plassering vi har hatt i 250 år. Skal vi tro forskerne kan vi imidlertid drikke kaffe med god samvittighet: Kaffe inneholder mange ulike antioksidanter og står for hele 60% av nordmenns totale inntak av antioksidanter. Mer enn fem kopper om dagen ser imidlertid ut til å oppheve den positive virkningen, ifølge nyere forskningsresultater, så et visst måtehold er av det gode.
I vår tid er kaffe et vidt begrep, og enkelte type er vel egentlig mer for dessert å regne..? (fotokilde: ndla.no) |
Det kan også være nyttig å vite at jo mer mørkbrent kaffe, jo lavere innhold av koffein. Uten koffein mister kaffe sin prestasjonsfremmende og oppkvikkende virkning, så er du ekstra trøtt om morgenen lønner det seg altså å velge en lysere type!
En kaffebonde sjekker grøden. (fotokilde vg.no) |
Selv om de store kaffeprodusentene er Brasil og Colombia, er det også flere andre land som produserer mye kaffe. Det tradisjonsrike Kaffehuset Friele i Bergen oppgir at de importerer kaffe også fra India, Guatemala, Indonesia, Mexico, Etiopia og Kenya. Vekstforholdene og jordsmonnet gjør at kaffe fra ulike land smaker litt forskjellig. Den mest berømte kaffen gjennom tidene er Blue Java som kommer fra Indonesia, mens indisk kaffe er kjent for sitt preg av krydder fra bl.a. pepper, kardemomme og kanel. Dette skyldes at kaffen vokser sammen med krydderplanter, og tar litt smak av disse.
Klar melding ut på denne årgangsreklamen:) |
Det sies at kaffen har sitt opphav i Etiopa, der den førts ble tygget rå, som oppkvikkende snacks. Rundt år 1000 fant den veien til Arabia der man startet å tilberede kaffe (på arabisk qahwha) slik vi kjenner den i dag. I middelalderen var den en vanlig drikk blant muslimene i området, og spredte seg deretter gjennom islams utbredelse. Araberne skjønte nok at de satt på en gullgruve og sørget for at ingen fertile (fruktbare) kaffebønner kom på europeiske hender. Det er strid om hvem som først klarte å få tak i noen likevel, men det er enighet om at den første europeiskeide kaffeplantasjen ble startet opp på Java (dagens Indonesia) i 1696. På 1600-tallet kom kaffen også til Norge, men ble først vanlig på midten av 1800-tallet.
Kaffistovene var en motvekt til de mer urbane kafeene i hovedstaden. De ble etablert for at landsungdom skulle ha et møtested i byene. (fotokilde: oslobilder.no) |
England var det første landet i Europa som for alvor fikk såkalte kaffehus; steder for kaffedrikking og konversasjon. Som så ofte ellers var det de høyere klassene i samfunnet som ledet an. Siden fulgte "vanlige folk" etter. I Norge, som i første rekke var et bondesamfunn til langt ut på 1800-tallet, gikk utviklingen tregere. Det var for eksempel lenge upassende for en respektabel kvinne å besøke et urbant bevertningssted, da disse ofte var fordekte bordeller. Kvinner som gjestet disse stedene kunne derfor bli forvekslet med prostituerte. For å forhindre at kvinner ble gjenstand for rufferi (hallikvirksomhet) og offer for prostitusjon var det i Bergen Stift på 1700-tallet en lov som begrenset innehaverne av "Vin-, Caffe- og Skjenke-Huus" sine muligheter til å ha kvinnelige ansatte. De ansatte burde være menn.
Først på slutten av 1800-tallet kom det vi tenker på som kafeer og konditorier, der begge kjønn fritt og noenludne farefritt kunne drikke sin kaffe. I hovedstaden kom bl.a. Blom, Engebrets Cafè, Tostrupkjelleren og Grand Cafè, og i 1901 også Theatercafeen. Samme år kom også den første "Kaffistova" i Kristiania, tett fulgt av etableringer i flere andre norske byer. Kaffistovene (Kaffestuene) var ment som et tilbud til landsungdom som hadde bosatt seg i eller var på besøk i byene, og innredet slik at de skulle føle seg hjemme.
Dagens kaffebarkultur startet med den Seattlebaserte kjeden Starbucks så sent som på 1970-tallet. Nå er det kaffebarer og kafèer på hvert hjørne i hver by og avkrok av landet. Skal vi tro forskningen er det slett ikke av det onde, for alt peker mot at kaffe er sunt:)
Se og hør mer om kaffens historie på nrks nettsider - her!
Kilder: Blant andre: snl.no, uio.no, forskning.no, "Kvinne og mann i norsk folkekultur" (Ørnulf Hodne), kaffe.no og Kaffehuset Friele.
Kommentarer
Legg inn en kommentar