Jeg har forsøkt å bake med stevia, og det fungerte faktisk helt utmerket!
Sjokoladekake er en av mine absolutte favoritter, men den inneholder dessverre svært mye sukker. For mye sukker er som kjent ikke av det gode, så derfor er stevia en kjærkommen nyhet, for alle, men selvsagt spesielt for folk med overvekt og diabetes. I motsetning til kunstig sukker, som kan ha mange skadevirkninger, er steviosa helt naturlig. Søtstoffet kommer fra den naturlige søte planten stevia, gir ingen blodsukkerstining og ingen kalorier.
Jeg var likevel svært spent på hvordan den ville fungere som sukkererstatning. Steviosa oppfører seg annerledes enn sukker og kan f.eks ikke brukes til å lage eggedosis. Steviosasukker er dessuten mye søtere enn vanlig sukker, så dersom man bruker en oppskrift basert på vanlig rørsukker, må mengden reduseres kraftig. En siste utfordring er at steviosa har en litt bitter ettersmak. Jeg prøvde å bøte på dette ved å bruke noen dråper vaniljessens i blandingen, og mener det fungerte ganske så bra. En enda bedre løsning er selvfølgelig å bruke ordentlig vanilje, som jo finnes i krydderhyllene på vanlige kolonialbutikker.
Mitt utgangspunkt var en helt vanlig sjokoladekakeoppskrift som så slik ut:
2 egg
3 dl sukker
150 g smør/margarin
2-4 ss. kakao
3 ts vaniljesukker
3 ts bakepulver
4,5 dl. hvetemel
1,5 dl. melk
stekes på 180 grader i 20-30 minutter.
Det jeg gjorde var å bytte ut 3 dl. sukker med 1 dl. steviasukker. Ellers kuttet jeg vaniljesukkeret (fordi det også inneholder sukker, men så streng trenger man jo ikke å være!). Istedenfor hadde jeg i 4-5 dråper vaniljeessens.
Som nevnt går det ikke an å lage eggedosis med stevia, men jeg blandet likevel steviasukker og egg med mikser for å få litt luft i blandingen. Deretter hadde jeg i smeltet smør, melk og siktet til slutt i det tørre. Deretter var det bare å helle i formen og ha den i ovnen.
Kaken hevet seg fint, men ble kanskje ikke riktig så stor som den blir med vanlig sukker. Når den hadde avkjølt litt, var det bare å ha på glasur. Den laget jeg slik:
1 ss. smør/margarin
Kaffe
Sukrinmelis
3-4 ss. kakao
Noen dråper vaniljessens
Sukrinmelis oppfører seg omtrent som vanlig melis, men også den kan være litt intens i smaken, så jeg tror det lønner seg å ha på et tynnere lag glasur enn normalt.
Som steiva er sukrin et helt naturlig søtstøff som finnes i blant annet bær.
Les mer om sukrin her
Så var kaken ferdig. For å fullende den sunne, sukkerfrie stilen valgte jeg å bytte ut is (som jeg vanligvis ville ha brukt) med gresk youghurt naturell, og i tillegg annanas i egen juice (og ikke i sukkerlake).
Jeg testet det ut på fire venninner og alle var enige om at det funket fint <3!
Sjokoladekake er en av mine absolutte favoritter, men den inneholder dessverre svært mye sukker. For mye sukker er som kjent ikke av det gode, så derfor er stevia en kjærkommen nyhet, for alle, men selvsagt spesielt for folk med overvekt og diabetes. I motsetning til kunstig sukker, som kan ha mange skadevirkninger, er steviosa helt naturlig. Søtstoffet kommer fra den naturlige søte planten stevia, gir ingen blodsukkerstining og ingen kalorier.
Stevia er en urt som er naturlig søt og helt uskadelig. Les mer om stevia HER |
Jeg var likevel svært spent på hvordan den ville fungere som sukkererstatning. Steviosa oppfører seg annerledes enn sukker og kan f.eks ikke brukes til å lage eggedosis. Steviosasukker er dessuten mye søtere enn vanlig sukker, så dersom man bruker en oppskrift basert på vanlig rørsukker, må mengden reduseres kraftig. En siste utfordring er at steviosa har en litt bitter ettersmak. Jeg prøvde å bøte på dette ved å bruke noen dråper vaniljessens i blandingen, og mener det fungerte ganske så bra. En enda bedre løsning er selvfølgelig å bruke ordentlig vanilje, som jo finnes i krydderhyllene på vanlige kolonialbutikker.
Mitt utgangspunkt var en helt vanlig sjokoladekakeoppskrift som så slik ut:
2 egg
3 dl sukker
150 g smør/margarin
2-4 ss. kakao
3 ts vaniljesukker
3 ts bakepulver
4,5 dl. hvetemel
1,5 dl. melk
stekes på 180 grader i 20-30 minutter.
Det jeg gjorde var å bytte ut 3 dl. sukker med 1 dl. steviasukker. Ellers kuttet jeg vaniljesukkeret (fordi det også inneholder sukker, men så streng trenger man jo ikke å være!). Istedenfor hadde jeg i 4-5 dråper vaniljeessens.
Som nevnt går det ikke an å lage eggedosis med stevia, men jeg blandet likevel steviasukker og egg med mikser for å få litt luft i blandingen. Deretter hadde jeg i smeltet smør, melk og siktet til slutt i det tørre. Deretter var det bare å helle i formen og ha den i ovnen.
Alle ingrediensene. Hvetemel, steviasukker, kakao, vaniljessens, sukrinmelis (til glasur), bakepulver, melk og margarin. |
Kaken hevet seg fint, men ble kanskje ikke riktig så stor som den blir med vanlig sukker. Når den hadde avkjølt litt, var det bare å ha på glasur. Den laget jeg slik:
1 ss. smør/margarin
Kaffe
Sukrinmelis
3-4 ss. kakao
Noen dråper vaniljessens
Sukrinmelis oppfører seg omtrent som vanlig melis, men også den kan være litt intens i smaken, så jeg tror det lønner seg å ha på et tynnere lag glasur enn normalt.
Som steiva er sukrin et helt naturlig søtstøff som finnes i blant annet bær.
Les mer om sukrin her
Så var kaken ferdig. For å fullende den sunne, sukkerfrie stilen valgte jeg å bytte ut is (som jeg vanligvis ville ha brukt) med gresk youghurt naturell, og i tillegg annanas i egen juice (og ikke i sukkerlake).
Jeg testet det ut på fire venninner og alle var enige om at det funket fint <3!
Kommentarer
Legg inn en kommentar