Gå til hovedinnhold

Fortsatt en glad laks?

Uttrykket en glad laks er godt innarbeidet i det norske språket. Vi ser for oss en sprell levende kar som glitrer i sola der den spretter som ei fjær opp norske elver med rent, krystallklart vann. Og på middagsbordet; sunn og rødrosa i kjøttet, så full av omega 3 og gode proteiner at du knapt kan finne noe bedre å putte i munnen. Så kan man spørre seg om det er slik, eller om laksen har sluttet å smile?


Fotokilde: Vosskajakklubb.com


Vi har alle hørt om lakselus og vet hvor livredde man er for at oppdrettslaksen skal rømme fra oppdrettsanlegg og besmitte den dyrebare villaksstammen med sykdom. I neste omgang spiser vi den samme oppdrettslaksen, eller ørreten,  med god appetitt. Er ikke det et paradoks?

Under uværsraidet nylig rømte ca. 90.000 regnbueørret fra Sjøtroll Havbruk sitt anlegg på Vestlandet (les mer HER).  Eieren av oppdrettsanlegget forteller til Bergens Tidende at fisken 19. desember ble behandlet med lusemiddelet Slice. Etter en slik behandling kan ikke fisken slaktes før det har gått i overkant av 50 døgn!

Fiskeridirektoratet frarådet derfor folk å fange og spise den rømte fisken.

Denne fisken var ment å havne på norske middagsbord,  etter at "behandlingen" var overstått.

Havforskningsinstituttet skriver denne måneden at fisk som ble fanget etter rømming i 2012 ble undersøkt,  og nå viser resultater at nesten all laksen var infisert med tre ulike virus som er utbredt i norsk oppdrettsnæring. Mange hadde store virusmengder i blodet. Nærmere undersøkelse av flere fisk viste også at de hadde indre blødninger, sår i huden, og var tydelig syke. Les mer HER).



Bilder av syk oppdrettsfisk som ble fanget etter stormen "Nina" på Vestlandet, tidligere i år. (fotokilde:http://www.nordhordland.no)

Det finnes trolig mange lignende eksempler.


For meg reiser dette fire spørsmål:
1. Er fisken sunn å spise når den er angrepet av virus og hardt medisinert for bl.a. lus?
2. Hvorfor blir fisk i norske oppdrettsanlegg så syke i utgangspunktet?
3. Hvordan har fisken det i oppdrettsanleggene?
4. Hva gjør oppdrettsnæringen med livet i havet?

Dette er spørsmål som berører flere aspekter ved oppdrettsnæringen; folkehelse, fiskehelse og miljø.

Fiskehelseperspektivet:
Fisk er et dyr og omfattes da også av Dyrevernloven som sier at dyr har verdi i seg selv, og at de ikke skal lide i utrengsmål. Mens "søtere" dyr, med pels og store øyne lettere vekker vår empati, er fisken noe fjern for oss;  et dyr vi ikke kommuniserer med, og da er det kanskje også lettere å neglisjere de lidelsene den kan  bli utsatt for, f.eks i norske oppdrettsanlegg.

I en artikkel der fire fremstående veterinærer uttaler seg  (HER) går det fem at den dårlige dyrevelferden i norsk oppdrettsnæring med hyppig medisinering, stresset, skadet og syk fisk som dør i hopetall, er noe veterinærer rister på hodet av, og snakker om seg imellom, men sjelden går ut med offentlig. Kanskje fordi man vet at oppdrettsnæringen er viktig for Norge.


Laksen beveger seg i vill tilstand over store avstander. I dagens oppdrettsanlegg har de liten mulighet til "mosjon". (fotokilde: marut.no).

At fisken blir syk skyldes at den er tatt ut av sitt naturlige miljø, og satt inn i et kunstig miljø, som tar lite hensyn til dens naturlige livsførsel. Fisk i vill tilstand får f.eks også lus, men den svømmer det av seg når de beveger seg opp elevene, fordi lakselus ikke tåler ferskvann. Den beveger seg over store avstander, er en individualist og ikke et flokkdyr som svømmer i stim, slik den gjør i merdene, på grunn av plassmangel. Fôret kan også avvike fra det fisken naturlig ville valgt. (Les mer HER)


Laks med lus.



Miljøperspektivet:
Avfall fra anleggene og rømt oppdrettslaks med sykdommer er en trussel mot miljøet i havet. En rapport fra 2008 (HER) lister opp følgende problemer med vannbaserte anlegg:

*Rømming, genetisk forurensing og generelle miljøproblemer.
*Sykdom, sykdomspress og smittespredning
*Fôrbasert forurensning
*Vernede sjøpattedyr som blir fanget og drept i oppdrettsnøtene
*Problemer med lakselus
*Økende kundekrav til sporing, produktkvalitet og økologisk produserte produkter.


Folkehelseperspektivet:
Er det sunt å spise denne fisken?

Spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen ved klinisk institutt på Haukeland Universitetssykehus i Bergen, sa i 2013 til avisen VG (mer HER)
- Jeg anbefaler ikke gravide, barn eller unge å spise oppdrettslaks. Det er for usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide, sier Bjørke Monsen til VG.

Hun viser til de såkalte persistente organiske miljøgiftene (POP-er), som laksen fôres med i oppdrettsanlegget, og mener disse er skadelig for unge kropper - spesielt spedbarn.

Siden har bildet blitt moderert og mange mener det er trygt nok og at mengder miljøgifter i oppdrettslaks er på vei ned, slik at fordelene ved å spise fisken, er flere enn ulempene. Dette var bla. konklusjonen vitenskapskomiteen for mattrygghet kom frem til for to år siden (link til Aftenposten HER).

Bildet man sitter igjen med etter å ha lest ulike uttalelser angående oppdrettsfisk og mattrygghet er i beste fall forvirrende. Det er helt klart usikkerhet knyttet til hvor trygt/sunt, utrygt/usunt det er. Det er jo ingen heldig situasjon.

Mer sunn enn usunn,  eller omvendt?


Fremtiden:
Oppdrettsnæringen er uten tvil en viktig næring i Norge. Norge er den nest største eksportøren av sjømat i verden. Det er nok derfor lite aktuelt eller ønskelig å avvikle næringen.

Fiskeridirektoratet uttalte i forrige måned at  det er et mål å satse på mer oppdrett på land (HER). Dette kan trolig bidra til at man bedre kan håndtere miljøutfordringer som lakselus, rømming og lokale utslipp. Nylig ble det også felt en dom i høyesterett som varsler strenge straffer for dem som fusker i oppdrettsnæringen.

Kanskje kan vi i fremtiden se en oppdrettsnæring som tar bedre vare på fiskehelsen, miljøet i havet, og folkehelsen.


Så kan vi jo håpe at oppdrettslaksen vil ligne mer på gladlaksen på denne mønstertegningen.



Informasjon om villaks (fotokilde Børselv jeger og fisk)




Klikk på linkene for å lese artikkelens bakgrunnsdokumenter.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

En nasjonalromantisk fantasi...

Det nærmer seg 17. mai. Høytid for ull, sølv og broderier. Nordlandsbunaden blir stadig kåret til Norges fineste, og det ble den også i år! Den er absolutt ganske dekorativ,  men ikke la deg lure til å tro at det var slik kystkvinnene i nord valset rundt på 1700-tallet og tidlig 1800-tall. Som de aller fleste bunader er den en mer eller mindre ren konstruksjon, og et barn av den nasjonalromantiske epoken som fulgte i forlengelsen av 1814 og grunnlovsdannelsen . Bunadene var i utgangspunktet protest mot svenskene og ble brukt til å demonstrere for nasjonal selvstendighet. Hardangerbunaden var lenge regnet som nasjonalbunaden. Den ble ofte brukt av de som danset folkevisedans; et fenomen norskforkjemperen Hulda Garborg hadde blåst liv i etter å ha latt seg inspirere av den lys levende folkevisedansen på Færøyene (i Norge var tradisjonen døende). Hulda gikk i bresjen for å konstruere bunader basert på lokale folkedrakttradisjoner, men siden alt skulle være hundre prosent ekte nor

Fem religioner i en fei!

Til de fem største verdensreligionene regnes gjerne jødedom, kristendom,  islam, hinduisme og buddhisme. De tre første er nære slektninger med samme opphav. De to andre har også et nært slektskapsforhold, men er likevel mer ulike enn man kan få inntrykk av. H induisme Lakshmi - gudinnen for helse, rikdom, lykke,  og hustruen til guden Vishnu. H induismen er regnet som den eldste av de store verdensreligionene. Den oppstod i India ca. 4-5000 år f. Kr, og har ingen kjent religionsstifter. G udssynet er po lyteistisk ; de har flere guder. De viktigste er Brahma (skaperguden) Vishnu (opprettholderen) og Shiva (ødeleggeren). De fleste hinduer tilber enten Vishnu eller Shiva som sin hovedgud, men noen er også shaktitilhengere, som betyr at de tilber gudinner. V erdenssynet er syklisk : Hinduene tror at verden skapes, går under og oppstår på nytt med vel fire millioner års mellomrom. M ennesketsynet er dualistisk, man skiller mellom kropp og sjel, og mener at alt levende har en

Så lite grønn var min barndoms by...

  Malmbyen Narvik er på kols- og astmatoppen. Nå må E6 i tunell gjennom Narvik prioriteres i Nasjonal transportplan! Før valgkampen 2015 skrev jeg et avisinnlegg til fylkets aviser med overskriften «En grønnere by er en hyggeligere by» Lite visste jeg da om hvor lite grønn byen i mitt hjerte i virkeligheten er… Det er rart hva man venner seg til og dermed anser som normalt. Bor man i Narvik trenger man egentlig ikke reise ut. Verden kommer hit. Alle trailere fra Europa på vei nordover dundrer gjennom sentrumsgaten vår. Alle bilene, bobilene og motorsyklene. Og i havna ligger skip fra hele verden i påvente av at malmforsyninger, fraktet hit fra Sverige, innhyllet i en rustrød sky av støv, skal fylle jernbuken, slik at de kan ankre opp og sette fart mot hjemlige farvann. Narvik er et knutepunkt, men det koster å være midtpunkt. Det koster mer enn vi trodde. Da vi omsider fikk satt opp en støvmåler kom fakta på bordet. Til tider skyhøye nivåer av støv.

Sikhismen - en ukjent verdensreligion

Sikhismens siste levende guru - Guru (lærer) Gorbhind Singh (fotokilde: fineartamerica.com) De blir ofte tatt for å være muslimer, men det er de turbankledte som oftest ikke. De tilhører sikhismen - en stor, men forholdsvis ukjent verdensreligion. At så få vet noe om dem er egentlig urettferdig, for det finnes ca. 5000 sikher i Norge - og omkring 23 millioner på verdensbasis. Det gjør det til den femte største av verdensreligionene. Punjab (gult område) ligger nord i India mot grensen til Pakistan. Her oppstod sikhismen på 1400-tallet,  og her bor ca. 60% av Indias 19 millioner sikher. (Pakistan ble utskilt fra India i 1947 og eksisterte således ikke på den tiden). (Fotokilde: mapsofindia.com).  Sikhismen oppstod på 1400-tallet i Punjab-provinsen i Nord-India, da det regjerte et anstrengt forhold mellom hinduer og muslimer. Mogulene, muslimske herskere, styrte landet og det oppstod et ønske om å finne en vei som var hevet over stridighetene. Det fikk representanter fra

Albertine og andre "gledespiker"...

Christian Kroghs kjente maleri "Albertine på politilegens venteværelse" fra 1886-87. Orginalen er over to meter høy og tre meter bred. Albertine står nærmest politimannen i landsens klær. De som har praktisert en stund - de såkalte "offentlige fruentimmer" har råd til å være litt penere i tøyet. I Norge er det forbudt å kjøpe sex og å drive hallikvirksomhet, men sexsalg er fortsatt lovlig. Åpenlyst, og delvis aggressivt salg av sex på Oslos paradegate, Karl Johan, har fått mange til å mene at også salg burde være forbudt. Andre, derimot, er overbevist om at det uansett vil være umulig å komme "verdens eldste yrke" til livs. Kristianias hovedpolitistasjon i Møllergata 19 var et av stedene der det ble utført ukentlige helseskjekker av prostituerte.  De som jobbet i bordellene ble sjekket to ganger i uken. Problemstillingen er ikke ny. Da Christian Krogh  utgav romanen  "Albertine"  20. desember 1886, ble den beslaglagt av politiet, et

Cora Sandel - på flukt mot frihet!

     Å ikke være redd.  Å komme til et punkt der en ikke lenger er redd for noe. Da Sara Fabricius, forfatteren Cora Sandel, mot slutten av sitt liv, ble bedt om å oppsummere, var det dette hun formulerte som et slags livsmål. På den ene siden kan man si at hun selv var fryktløs i sine valg. På den andre siden valgte hun nok av og til som hun gjorde i frykt for noe annet. Det var for eksempel redselen for å bli giftet bort til "hvem som helst", kombinert med trangen til å utvikle sitt talent som førte den unge Sara bort fra trygge omgivelser i hjembyen Tromsø, til en høyst usikker bohemtilværelse i Paris.  Sara hadde en seiglivet drøm om å bli malerinne, noe hun også ble, men langt fra så vellykket som hun håpet, og langt fra så suksessrik som hun skulle bli da hun la ned penselen, til fordel for pennen. Også i det valget var frykt, eller i alle fall engstelse, en av drivkreftene. Sara stående bak sin far Jens, med moren Marga, brødrene Jens og Henry og papegøyen

Dyrevennlig strikk:)

Da jeg gikk på ungdomsskolen strikket vi hele tiden. Fanagensere og Mariusgensere, luer, votter og hansker. Tradisjonsrike mønstre og pusete akrylgensere i rosa, gult og lyseblått. Så ble det umoderne. Lenge. Inntil nå. Nå later det til at alle strikker hele tiden. Mønstre og ideer deles på nett og over kafèbordet, og pinnene går som trommestikker i de tusen hjem! Ull er blitt moderne, og alle vet at ull kommer fra sau. Så langt så godt. Men hvordan ulla produseres og hvor  den kommer fra, er faktisk ikke likegyldig, dersom du samtidig er opptatt av dyrevelferd. Søte sauer på Hauklandstrand,  på Vestvågøy i Lofoten (eget foto). Svært mye ull som selges i Norge ( også av norske produsenter) er fra Australia eller iblandet ull fra Australia, fordi det er billig. Australske ullprodusenter utfører såkalt mulesing.  De skjærer to kjøttstykker fra baken til lammene for å forhindre at fluelarver slår seg ned her og ødelegger ulla. Problemet er at dette utføres uten bedøvelse, noe som s

Mad men - sett med vår tids øyne

 For noen år siden slukte jeg en serie med tittelen Mad Men . Den beskriver miljøet blant menn og kvinner i et reklamebyrå på Madison Avenue på 1960-tallet. Den har altså ingenting med gale menn å gjøre, slik tittelen kan antyde,  men mengden alkohol og sigaretter de tyller i seg er vanvittig, særlig sett i lys av myndighetenes nyeste kostholdsråd som anbefaler  nordmenn å være totalavholdne . Tobakk ble satt i skammekroken allerede da "røykeloven" kom i 2004, men det skjedde ikke uten motstand. Mad Men tar opp flere tidstypiske tema, men er kanskje først og fremst en stilstudie fra 60-tallet. Don Draper og hans kumpaner får sigaretter og whisky til å se elegant ut. Og det viste seg å være skummelt. I følge The Telegraph økte salget av sigarettmerket Lucky Strike med ti milliarder pakker fra det året programmet startet til 2012,  noe som fikk  antirøyk-aktivister til å rase. Det hører til historien at Don Drapers storrøykende kone, Betty, dør av lungekreft sent i serien,

På leit etter grønnfôr...

Å være veganer på restaurant og cafè er ikke alltid like lett. På tur i sommer fant jeg det beste utvalget av veganmat der jeg minst forventet det. Også hjemme i Narvik kan det være en utfordring å finne veganmat på kafeer og restauranter, men noen lyspunkter finnes. Freddy`s diner og bar på på Røros viste seg, litt overraskende, å være et supert sted for en veganer. Et herlig retrounivers får man med på kjøpet, og det var det som først lokket oss inn hit. Her kan både kjøttetere og veganere få sitt. Stor veggismeny på Freddy`s! Det beste hotellet for veggiser fant vi også på Røros. Bergstadens hotell har en fantastisk frokostbuffet med alt du kan tenke deg. Salatbuffet, flust av grønnsaker og frukt. Her er alt en veganer begjærer! Også godt utvalg for folk som ikke tåler gluten eller har allergier av ulike slag. I den motsatt enden av skalaen finnes Egon Solsiden i Trondheim.  Solsiden går for å være Trondheims svar på Aker Brygge, og da kan man