Selv om jeg primært er for å bruke norsk, starter jeg dette innlegget med en allusjon over Beyonce`s oppfordring i låten "Single Ladies" (if you liked it than you should have put a ring on it).
Hvorfor? Fordi den så klart sier det jeg vil si: er det noe du ikke liker/liker, så gjør noe med det!
"Det heter seg at rettferdighetens kvern maler sakte, men den maler". Man kan ofte lure på om det virkelig er sant. Det som er derimot er sant - og grotesk, er at nyfødte hankyllinger går levende i kjøttkverna før de er ett døgn gamle. Plassert på et samlebånd, som en hvilken som helst (feil)vare, en kort tur på båndet - og så lukt ned i utallige kniver som kutter dem ihjel. Bort vekk med det problemet. Sånt som ikke lønner seg kan man ikke ha noe medfølelse med!
Det later til å være tankegangen. Og så trøster vi oss med, at "det går jo likevel så fort". Pytt pytt! En kylling fra eller til. De gjør seg nå uansett best på bilder, eller som figurer til å pynte opp påsken med. Men det er et liv, er det ikke? Og respekten for liv, selv et lite gult et. Hvor ble det av?
Jeg liker det ikke, så jeg kjøper ikke egg! Det samme kan du gjøre, mens du venter på at det skal komme lover som forbyr dette. Hvis færre kjøper egg, vil produsentene ta poenget. Ingenting er sterkere enn forbrukermakt. Du kan også sende mail til Nortura.no.
Så kan vi ta laksen: (og annen opprettsfisk)
Norsk Sjømat har nylig gått ut og sagt at de ønsker å tillatte mer lus i norsk oppdrettsindustri. Laksen sliter allerede med store luseplager fordi den står så tett. Det skjer samtidig som Mattilsynet (de som har ansvaret for velferden til dyr i land- og havbruk) konstaterer at fisken i norske oppdrettsanlegg har fått dårligere helse og et dårligere liv.
Produsentene lytter ikke. Hvorfor? Penger. De er allerede rike, men vil ha mer.
Oppdrettsfisk som laks får heller ikke den maten den spiser i naturlig, vill tilstand. Den får soya. Det gjør at den produserer mindre omega 3 (den sunne fettsyren) og mer omega 6, som vi mennesker ikke skal ha så mye av. Den er altså heller ikke så sunn å spise som en villaks.
Inntil politikerne klarer å vedta at merdene skal lukkes og/eller flyttes på land, at laksen skal få mer naturlig fôr, bedre plass og mindre lus, er det to ting du kan gjøre: 1. La være å kjøpe den. 2. Skriv en mail eller melding til Sjømat Norge. De er på facebook. Det tar ett minutt.
God tur i butikken:) Ma(k)ten er din!
Hvorfor? Fordi den så klart sier det jeg vil si: er det noe du ikke liker/liker, så gjør noe med det!
"Det heter seg at rettferdighetens kvern maler sakte, men den maler". Man kan ofte lure på om det virkelig er sant. Det som er derimot er sant - og grotesk, er at nyfødte hankyllinger går levende i kjøttkverna før de er ett døgn gamle. Plassert på et samlebånd, som en hvilken som helst (feil)vare, en kort tur på båndet - og så lukt ned i utallige kniver som kutter dem ihjel. Bort vekk med det problemet. Sånt som ikke lønner seg kan man ikke ha noe medfølelse med!
Det later til å være tankegangen. Og så trøster vi oss med, at "det går jo likevel så fort". Pytt pytt! En kylling fra eller til. De gjør seg nå uansett best på bilder, eller som figurer til å pynte opp påsken med. Men det er et liv, er det ikke? Og respekten for liv, selv et lite gult et. Hvor ble det av?
Jeg liker det ikke, så jeg kjøper ikke egg! Det samme kan du gjøre, mens du venter på at det skal komme lover som forbyr dette. Hvis færre kjøper egg, vil produsentene ta poenget. Ingenting er sterkere enn forbrukermakt. Du kan også sende mail til Nortura.no.
Så kan vi ta laksen: (og annen opprettsfisk)
Norsk Sjømat har nylig gått ut og sagt at de ønsker å tillatte mer lus i norsk oppdrettsindustri. Laksen sliter allerede med store luseplager fordi den står så tett. Det skjer samtidig som Mattilsynet (de som har ansvaret for velferden til dyr i land- og havbruk) konstaterer at fisken i norske oppdrettsanlegg har fått dårligere helse og et dårligere liv.
Produsentene lytter ikke. Hvorfor? Penger. De er allerede rike, men vil ha mer.
Oppdrettsfisk som laks får heller ikke den maten den spiser i naturlig, vill tilstand. Den får soya. Det gjør at den produserer mindre omega 3 (den sunne fettsyren) og mer omega 6, som vi mennesker ikke skal ha så mye av. Den er altså heller ikke så sunn å spise som en villaks.
Inntil politikerne klarer å vedta at merdene skal lukkes og/eller flyttes på land, at laksen skal få mer naturlig fôr, bedre plass og mindre lus, er det to ting du kan gjøre: 1. La være å kjøpe den. 2. Skriv en mail eller melding til Sjømat Norge. De er på facebook. Det tar ett minutt.
God tur i butikken:) Ma(k)ten er din!
Kommentarer
Legg inn en kommentar