Gå til hovedinnhold

Veier til vegetarisme - eller bare et litt grønnere kosthold



Ønsker du å bidra til klodens velbefinnende er det særlig to ting du kan kutte ned på; kjøtt og flyreiser. En flyreise tur-retur Oslo-London forurenser like mye som et halvt års gjennomsnittlig bilkjøring* Og du kan mette ti veggiser på det samme jordstykket som du trenger for å mette èn kjøtteter.

Disse tingene er det vanskelig og upopulært å snakke om fordi det berører nordmenns oppfatning av lykke. Jeg går med på at man blir lykkeligere av èn sydentur i året. Men blir man egentlig enda mer lykkelig av tur nummer to eller tre? Bidrar det ikke like mye til stress, etterslep på jobb og hjemmebane, og anstrengt økonomi i etterkant…? Og kan man bytte ut den tredje pølsa med ei vegetarpølse uten å føle mismotet komme sigende?

Og dette er mitt hovedanliggende; Kjøtt, eller egentlig MAT. Ifølge tall fra Helsedirektoratet har nordmenns kjøttforbruk mer enn doblet seg fra 1950-tallet og frem til 2010. Bare de siste ti årene har kjøttforbruket økt med sju prosent, samtidig som 1 av 4 sier at de er villige til å redusere inntaket sitt. Dette er det noen som betaler for, og det er ikke bare dyrene. Jeg skal skissere fire veier til vegetarisme, eller i alle fall til en litt grønnere livsstil.



Rettferdighetsveien:
Når vi blir flere munner å mette på kloden (og det blir vi stadig), må vi bruke jordas arealer på den måten som gir størst avkastning. Du kan mette ti vegetarianere på det samme jordstykket som går til  å mette èn kjøtteter. Det er fordi det kreves mye fôr for å avle opp et dyr. Så når kjøttetere tar frem sitt «trumfkort» og sier at veggiser bruker mye ressurser fordi de spiser så mye grønt, så er svaret enkelt; kjøttetere spiser indirekte ti ganger så mye grønt som en veggis. Husk f.eks at mesteparten av jordas soyaproduksjon heller ikke går til soyaprodukter ment for mennesker, men til dyrefôr, blant annet i oppdretts(fisk)industrien. Nordmenns bruk av ressurser til mat, går ut over verdens totale matvarebehov. Hadde vi halvert kjøttforbruket hadde vi frigjort mer enn 3 millioner dekar matjord i forhold til i dag. I dag bruker de rike landene uforholdsmessig mye av jordens ressurser.  
De fattige betaler prisen.




Bærekraftsveien:
Kjøtt er verstingen når det kommer til CO2-utslipp. Norge driver ikke så intensivt jordbruk som mange andre land, men vi importerer mye fôr og mat, og er således innlemmet i – og derfor også ansvarlig for – produksjonen i land utenfor våre grenser. På en oversikt fra Framtiden i våre hender er det, med unntak av sild, hyse, sei og makrell, bare frukt, grønt og korn, som passerer som «best/bra» når det gjelder bærekraft.  Verst er produksjonen av storfekjøtt med 20 kg. utslipp CO2 per kilo, etterfulgt av fårekjøtt med 17 kilo. Miljøet og naturen lider under trykket fra våre matvaner.
Kloden betaler prisen.



Dyrevernveien:
Dyrene får kortere, vondere liv og mye stress og lidelse i forbindelse slaktetransport og avliving i et system der det gjelder å produsere mest,  raskest og billigst mulig. Jeg husker ikke hvem som først sa følgende: «Hadde slakteriene hatt glassvegger, hadde alle vært vegetarianere», men det tror jeg det er mye sant i. Freias nasjonalromantiske bilde av Dagros i vakker norsk natur selger en seiglivet myte om norsk landbruk.  Sannheten er mye mer brutal. Mange kyr står fortsatt hele året på en trang bås med kutrener (strøm) som holder dem på plass. Okser står inne hele livet, før de blir sendt til slakt, og kalver tas fra moren rett etter fødselen, slik at melken som produseres kan bli menneskeføde. Kjøttfe har det noe bedre, men svært mange kyr lever et ufritt liv med lite utløp for naturlige instinkter eller naturlig livsførsel. Hanekyllinger drepes dagen etter fødselen ved å bli sendt levende i ei kvern. Det er ikke bruk for dem, nordmenn spiser ikke lenger hane. Burhøns i konvensjonell drift lever på et A4 ark  hele livet, og henges opp ned på samlebånd, og får halsen skåret over med en roterende kniv, når de ikke lenger er gode eggprodusenter. Norske griser lever hele livet i en trang betongbinge uten mulighet til utløp for naturlig livsførsel. Det er bare i økologisk drift griser og andre dyr har tilgang på luftegård eller områder der de kan bevege seg fritt. Nyfødte bukkekillinger slås ihjel rett etter fødselen fordi de ikke bidrar i melkeproduksjonen, og derfor ikke lønner seg. Vi skal ha billige varer i store kvanta. Det frarøver dyrene, ikke bare et godt liv, men i stor grad også et liv. F.eks kan en gris bli 20 år gammel. Den blir slaktet når den er rundt 6 måneder. En kylling som skal bli til mat får leve i 6 uker. Den har potensiale til å bli 8 år. Osv. Vi vil ha mye og billig kjøtt, egg og melk.
Dyrene betaler prisen.



Helseveien:
Økt kjøttkonsum er forbundet med en rekke livsstilssykdommer som øker i omfang, blant annet hjerte/ karsykdommer og diabetes. Det er også blitt koblet til enkelte typer kreft. Det er ikke helt avklart hvorfor, og i hvor stor grad høyt kjøttkonsum virker inn på den enkelte, men stort sett all forskning peker i retning av at et kosthold bestående av mye grønnsaker, frukt, korn og eventuelt fisk, er sunnere enn et kosthold med mye kjøtt i ulike varianter. DENNE artikkelen om japansk kosthold, er en av mange som illustrerer forholdet mellom kosthold og helse godt. Et grønnere kosthold er også knyttet til bedre vektkontroll. Så om du kjører på med for mye kjøtt og fete meieriprodukter, kan det være en fare for at
Du betaler prisen.



Jeg synes alle disse perspektivene, eller veiene er motiverende, selv om hensynet til våre firbente venner motiverte meg mest da jeg la om kostholdet for over tjue år siden.
Hva vektlegger du mest?




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

En nasjonalromantisk fantasi...

Det nærmer seg 17. mai. Høytid for ull, sølv og broderier. Nordlandsbunaden blir stadig kåret til Norges fineste, og det ble den også i år! Den er absolutt ganske dekorativ,  men ikke la deg lure til å tro at det var slik kystkvinnene i nord valset rundt på 1700-tallet og tidlig 1800-tall. Som de aller fleste bunader er den en mer eller mindre ren konstruksjon, og et barn av den nasjonalromantiske epoken som fulgte i forlengelsen av 1814 og grunnlovsdannelsen . Bunadene var i utgangspunktet protest mot svenskene og ble brukt til å demonstrere for nasjonal selvstendighet. Hardangerbunaden var lenge regnet som nasjonalbunaden. Den ble ofte brukt av de som danset folkevisedans; et fenomen norskforkjemperen Hulda Garborg hadde blåst liv i etter å ha latt seg inspirere av den lys levende folkevisedansen på Færøyene (i Norge var tradisjonen døende). Hulda gikk i bresjen for å konstruere bunader basert på lokale folkedrakttradisjoner, men siden alt skulle være hundre prosent ekte nor

Fem religioner i en fei!

Til de fem største verdensreligionene regnes gjerne jødedom, kristendom,  islam, hinduisme og buddhisme. De tre første er nære slektninger med samme opphav. De to andre har også et nært slektskapsforhold, men er likevel mer ulike enn man kan få inntrykk av. H induisme Lakshmi - gudinnen for helse, rikdom, lykke,  og hustruen til guden Vishnu. H induismen er regnet som den eldste av de store verdensreligionene. Den oppstod i India ca. 4-5000 år f. Kr, og har ingen kjent religionsstifter. G udssynet er po lyteistisk ; de har flere guder. De viktigste er Brahma (skaperguden) Vishnu (opprettholderen) og Shiva (ødeleggeren). De fleste hinduer tilber enten Vishnu eller Shiva som sin hovedgud, men noen er også shaktitilhengere, som betyr at de tilber gudinner. V erdenssynet er syklisk : Hinduene tror at verden skapes, går under og oppstår på nytt med vel fire millioner års mellomrom. M ennesketsynet er dualistisk, man skiller mellom kropp og sjel, og mener at alt levende har en

Så lite grønn var min barndoms by...

  Malmbyen Narvik er på kols- og astmatoppen. Nå må E6 i tunell gjennom Narvik prioriteres i Nasjonal transportplan! Før valgkampen 2015 skrev jeg et avisinnlegg til fylkets aviser med overskriften «En grønnere by er en hyggeligere by» Lite visste jeg da om hvor lite grønn byen i mitt hjerte i virkeligheten er… Det er rart hva man venner seg til og dermed anser som normalt. Bor man i Narvik trenger man egentlig ikke reise ut. Verden kommer hit. Alle trailere fra Europa på vei nordover dundrer gjennom sentrumsgaten vår. Alle bilene, bobilene og motorsyklene. Og i havna ligger skip fra hele verden i påvente av at malmforsyninger, fraktet hit fra Sverige, innhyllet i en rustrød sky av støv, skal fylle jernbuken, slik at de kan ankre opp og sette fart mot hjemlige farvann. Narvik er et knutepunkt, men det koster å være midtpunkt. Det koster mer enn vi trodde. Da vi omsider fikk satt opp en støvmåler kom fakta på bordet. Til tider skyhøye nivåer av støv.

Sikhismen - en ukjent verdensreligion

Sikhismens siste levende guru - Guru (lærer) Gorbhind Singh (fotokilde: fineartamerica.com) De blir ofte tatt for å være muslimer, men det er de turbankledte som oftest ikke. De tilhører sikhismen - en stor, men forholdsvis ukjent verdensreligion. At så få vet noe om dem er egentlig urettferdig, for det finnes ca. 5000 sikher i Norge - og omkring 23 millioner på verdensbasis. Det gjør det til den femte største av verdensreligionene. Punjab (gult område) ligger nord i India mot grensen til Pakistan. Her oppstod sikhismen på 1400-tallet,  og her bor ca. 60% av Indias 19 millioner sikher. (Pakistan ble utskilt fra India i 1947 og eksisterte således ikke på den tiden). (Fotokilde: mapsofindia.com).  Sikhismen oppstod på 1400-tallet i Punjab-provinsen i Nord-India, da det regjerte et anstrengt forhold mellom hinduer og muslimer. Mogulene, muslimske herskere, styrte landet og det oppstod et ønske om å finne en vei som var hevet over stridighetene. Det fikk representanter fra

Albertine og andre "gledespiker"...

Christian Kroghs kjente maleri "Albertine på politilegens venteværelse" fra 1886-87. Orginalen er over to meter høy og tre meter bred. Albertine står nærmest politimannen i landsens klær. De som har praktisert en stund - de såkalte "offentlige fruentimmer" har råd til å være litt penere i tøyet. I Norge er det forbudt å kjøpe sex og å drive hallikvirksomhet, men sexsalg er fortsatt lovlig. Åpenlyst, og delvis aggressivt salg av sex på Oslos paradegate, Karl Johan, har fått mange til å mene at også salg burde være forbudt. Andre, derimot, er overbevist om at det uansett vil være umulig å komme "verdens eldste yrke" til livs. Kristianias hovedpolitistasjon i Møllergata 19 var et av stedene der det ble utført ukentlige helseskjekker av prostituerte.  De som jobbet i bordellene ble sjekket to ganger i uken. Problemstillingen er ikke ny. Da Christian Krogh  utgav romanen  "Albertine"  20. desember 1886, ble den beslaglagt av politiet, et

Cora Sandel - på flukt mot frihet!

     Å ikke være redd.  Å komme til et punkt der en ikke lenger er redd for noe. Da Sara Fabricius, forfatteren Cora Sandel, mot slutten av sitt liv, ble bedt om å oppsummere, var det dette hun formulerte som et slags livsmål. På den ene siden kan man si at hun selv var fryktløs i sine valg. På den andre siden valgte hun nok av og til som hun gjorde i frykt for noe annet. Det var for eksempel redselen for å bli giftet bort til "hvem som helst", kombinert med trangen til å utvikle sitt talent som førte den unge Sara bort fra trygge omgivelser i hjembyen Tromsø, til en høyst usikker bohemtilværelse i Paris.  Sara hadde en seiglivet drøm om å bli malerinne, noe hun også ble, men langt fra så vellykket som hun håpet, og langt fra så suksessrik som hun skulle bli da hun la ned penselen, til fordel for pennen. Også i det valget var frykt, eller i alle fall engstelse, en av drivkreftene. Sara stående bak sin far Jens, med moren Marga, brødrene Jens og Henry og papegøyen

Dyrevennlig strikk:)

Da jeg gikk på ungdomsskolen strikket vi hele tiden. Fanagensere og Mariusgensere, luer, votter og hansker. Tradisjonsrike mønstre og pusete akrylgensere i rosa, gult og lyseblått. Så ble det umoderne. Lenge. Inntil nå. Nå later det til at alle strikker hele tiden. Mønstre og ideer deles på nett og over kafèbordet, og pinnene går som trommestikker i de tusen hjem! Ull er blitt moderne, og alle vet at ull kommer fra sau. Så langt så godt. Men hvordan ulla produseres og hvor  den kommer fra, er faktisk ikke likegyldig, dersom du samtidig er opptatt av dyrevelferd. Søte sauer på Hauklandstrand,  på Vestvågøy i Lofoten (eget foto). Svært mye ull som selges i Norge ( også av norske produsenter) er fra Australia eller iblandet ull fra Australia, fordi det er billig. Australske ullprodusenter utfører såkalt mulesing.  De skjærer to kjøttstykker fra baken til lammene for å forhindre at fluelarver slår seg ned her og ødelegger ulla. Problemet er at dette utføres uten bedøvelse, noe som s

Mad men - sett med vår tids øyne

 For noen år siden slukte jeg en serie med tittelen Mad Men . Den beskriver miljøet blant menn og kvinner i et reklamebyrå på Madison Avenue på 1960-tallet. Den har altså ingenting med gale menn å gjøre, slik tittelen kan antyde,  men mengden alkohol og sigaretter de tyller i seg er vanvittig, særlig sett i lys av myndighetenes nyeste kostholdsråd som anbefaler  nordmenn å være totalavholdne . Tobakk ble satt i skammekroken allerede da "røykeloven" kom i 2004, men det skjedde ikke uten motstand. Mad Men tar opp flere tidstypiske tema, men er kanskje først og fremst en stilstudie fra 60-tallet. Don Draper og hans kumpaner får sigaretter og whisky til å se elegant ut. Og det viste seg å være skummelt. I følge The Telegraph økte salget av sigarettmerket Lucky Strike med ti milliarder pakker fra det året programmet startet til 2012,  noe som fikk  antirøyk-aktivister til å rase. Det hører til historien at Don Drapers storrøykende kone, Betty, dør av lungekreft sent i serien,

Brennesle - en nyttig banditt!

Du skal ikke skue planten på bladene. Den kan nok se allminnelig ut, men den er svært verdifull. Den vokser der den selv vil og brenner deg hvis du tar på den. Ikke spesielt sjarmerende, men ikke la deg skremme! Ugress er egentlig bare benevnelsen på vekster som vokser vilt og villig og ikke i pene, lydige rabatter. Det betyr derimot ikke at de ikke kan være nyttige, sunne og, i noen tilfeller, rene medisinen! Med barndommens "brenneslestikk" i friskt minne, var jeg svært forsiktig (trodde jeg) første gang jeg skulle tørke brennesler til avkok. Jeg la dem i kjøleskapet og lot dem ligge der lenge nok til at jeg mente futten måtte ha forlatt dem. Den gang ei! Med friskt mot tok jeg tak rundt neslebunten og følelsen kan vel best beskrives som å ta i et strømgjerde. Da gav jeg opp - de vant! Siden den gang har jeg kjøpt brennesle på helsekostbutikken. For brennesle må jeg ha. Klosterurter tilbyr sertifiserte urte-teer, og mange av dem er økologiske. Hvorfor?